Zaterdag 12-05-2018 – Naar huis

Wanneer we de gordijnen openen zien we dat het half bewolkt is, de temperatuur is heerlijk. We lopen naar het restaurant waar het ontbijtbuffet op ons wacht.

Na een heerlijk ontbijt, en vijf giraffen gezien te hebben die hun lange nek goed hadden uitgestoken in het veld, gaan we naar onze lodges. We sluiten onze koffers, die worden opgehaald en ingeladen in de bus en we vertrekken van Hannah Lodge richting Pretoria. We rijden de 6 km lange laan af naar de provinciale weg en spotten nog eenmaal allerlei wild, bokkies, gemsbokken, wrattenzwijnen, tarrentaals, tsessebees, impala’s, kudus, struisvogels en een grijsloerie. Wat een prachtige locatie was dit. Tijdens de lange rit genieten we van de prachtige herfsttinten, bij ons in Nederland is het lente, hier herfst, maar de temperatuur is zomers! Heerlijk! Er rennen ineens weer een stel apen de weg over, maar Paul heeft alles goed onder controle maar het blijft bijzonder dat ze hier vrij rond lopen. De aloë groeit en bloeit hier enorm veel langs de weg, erg mooi!


Na bijna twee uur rijden hebben we een koffiepauze in Dullstroom. Een leuk plaatsje met veel bedrijvigheid en toerisme. Het ligt 2332 meter boven de zeespiegel, heeft het hoogst gelegen treinstation van Zuid-Afrika en heeft een van koudste klimaten. In de lente en zomer valt hier behoorlijk veel regen en in de herfst valt er daarentegen nauwelijks neerslag maar kan het wel erg koud worden. Forelvissen is hier erg populair. Forel is niet van oorsprong Afrikaans, deze is hier rond 1900 uitgezet.

Na drie kwartier vertrekken we met nog ruim 200 km te gaan tot we in Pretoria zullen zijn.
We maken een lunchstop in Alzu, waar we onze laatste meegebrachte broodjes opeten. Er lopen in het natuurreservaat, wat aan de stopplaats ligt, o.a. buffels, zebra’s, basterd gemsbokken, struisvogels, neushoorns, impala’s, elanden, gnoes. Een prachtige locatie om een stop te maken. Na een half uur vertrekken we richting Pretoria. De plannen worden echter gewijzigd en helaas gaan we Pretoria niet bezoeken. Paul is bang dat we in een file komen omdat er vanmiddag een belangrijke rugbywedstrijd gespeeld wordt, volkssport nr. één in Zuid-Afrika, waar wel 40.000 bezoekers zullen komen, en erg veel drukte in de stad wordt verwacht. Wanneer we in een file zouden komen te staan dan zijn we te laat op het vliegveld en… we willen natuurlijk het vliegtuig niét missen!

Hoe mooi het hier ook is, Oost West, thuis best!


In Pretoria zouden we het regeringsgebouw bekijken. De regering wisselt ieder half jaar van plaats. Ze zetelt van september tot maart in Pretoria, in december is het de gehele maand gesloten en van maart tot september zetelt de regering in Kaapstad. Het grote beeld van Mandela zouden we ook gaan bekijken, deze staat in een park tegenover het regeringsgebouw.

We maken een koffiepauze ongeveer 80 kilometer voor Johannesburg. Tegen 15 uur rijden we weer de snelweg op. Regelmatig zien we de bermen in brand staan en bergen afval worden zo verbrandt, dat zien we in Nederland toch helemaal niet. Mandelahuizen zien we ook vaak links en rechts van de snelweg. Natuurlijk ontbreken de Townships óók niet op de route.


Tegen half vier rijden we de buitenwijken van Johannesburg binnen, het wordt drukker op de weg.
In de verte zien we al een vliegtuig dalen, we naderen het vliegveld dus. Ineens links en rechts allemaal vliegtuigen. We komen aan bij de parkeerplaats van het vliegveld en de koffers worden uitgeladen. We nemen afscheid van Paul en Janny gaat met ons mee om in te checken.

Dan nemen we óók afscheid van Janny en zij zwaait ons na totdat we het hoekje omgaan. We hopen op een veilige en voorspoedige vlucht en hopen morgen weer veilig thuis te komen na een onvergetelijke en prachtige reis met het hele gezin.

Deze blog is door Rita geschreven

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Share This