Reisblog

De voorbereiding op de rondreis

Hallo allemaal,

Hier het eerste bericht op deze nieuwe weblog. Even gedacht of ik het zou doen of niet. Maar toch wel erg leuk voor de achterblijvers maar ook voor ons ook natuurlijk!

Voorbereiding
Na een lange maar erg leuke voorbereiding is het dan bijna zover.
Met een groep mensen uit Hengelo, Ommen en Nijverdal gaan we een mooi avontuur tegemoet. Spullen voor de reis worden gekocht, de inentingen zijn gedaan en alles ligt gereed op bed. Wat neem ik mee en wat niet.
De tickets zijn binnen en de vluchttijden zijn bekend; kortom, wij willen wel weg.

Zoals ik al zei: een spannend avontuur staat ons, hoop ik, te wachten. Geweldig om iedereen, waarvan ik de meeste redelijk goed ken, het land te kunnen laten zien waar ik mijn hart heb verloren. Het mooi Zuid-Afrika, de prachtige natuur, de mooie mensen, de wilde dieren en nog veel meer moois.

Fijn om ook iedereen te laten zien, wat ik daar in 2009 en 2011 voor werk heb gedaan.
Zoveel dingen die je niet met beelden of verhalen kunt overbrengen+ soms moet je het zelf zien.

De reis
De reis begint in Kaapstad en eindigt in Port Elizabeth. Het is een reis van 18 dagen en we zijn met een groep van 12 mensen. Marieke en ik begeleiden de groep en Paul is onze chauffeur. We hebben hem al een paar keer ontmoet en volgens mij zijn we een goed team. Marieke kent natuurlijk al heel veel van het land en zal daar ook veel over vertellen. Mijn taak ligt een beetje op het organisatorische. We hebben in September de hele route gedaan en gezocht naar mooie plekjes en overnachtingen.
Dat is de reden waarom we voor een kleine groep hebben gekozen. Je komt dan op heel andere plekken waar niet iedereen komt.

Tijdens deze 18 dagen probeer ik jullie zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de belevenissen deze tijd.
Het begin is er weer.

Vrijdag 18 januari.

Na een nacht in het vliegtuig
landen we ‘s morgens om 10.30 uur op Cape Town. Sommigen onder ons hadden bijna
niet geslapen. Een beetje wiebelig lopen we het vliegtuig uit richting de uitgang, waar Marieke en
Paul ons staan op te wachten. We worden hartelijk begroet en we gaan eerst
richting Cheriton, waar we 2 nachten zullen blijven. Na een lekkere douche en
schone kleren gaan we richting Kaap de Goede Hoop. Het programma hebben we
gewijzigd en niemand heeft er problemen mee. Ach ja, dit is Zuid Afrika en
flexibiliteit zal ons ook de komende weken goed van pas komen.

Bij Cape Point kunnen we heerlijk uitwaaien en de benen strekken; het uitzicht is geweldig en iedereen
geniet volop. Daarna met de trein naar boven en lekker naar beneden wandelen,
wat iets sneller gaat dan we verwacht hadden. Uiteraard een lekker kop koffie
gedronken met wat lekkers erbij en iedereen voelt zich intussen een stuk beter.

‘s Avonds gaan we eten bij The Meeting place in Simons’ Town ; gezellig gegeten en wat gedronken en je merkt
dat iedereen elkaar al weet te vinden. We willen het niet te laat maken, want we
proberen toch morgen eerst De Tafelberg op te komen. Mooi op tijd zoekt iedereen
zijn/haar kamer dan ook op. De eerste kennismaking met Zuid-Afrika hebben we gehad.

Zaterdag 19 januari                                                                                                                                                                                                                                                     Helaas de berg is gesloten, zo flexibel als reisleiding en groep zijn,  worden de plannen meteen gewijzigd en zijn we eerst vertrokken naar District Six museum. Het is een wijk die door bulldozers is platgewalst vanaf 1966. In deze wijk woonden veel kleurlingen. Een indrukwekkende geschiedenis die hier werd getoond, die je zeker moet zien als je in Kaapstad bent. Een kop koffie bij de beroemde Charly s’ Bakery met wat lekkers erbij mag zeker niet ontbreken. Intussen weer gebeld…. nu is er een defect aan de kabelbaan bij de Tafelberg…. dus nog niet de berg op. Een wandeling in de Bo-Kaap, een zeer kleurrijke wijk wat betreft het huizenaanbod. Van lichtgroen tot donkerpaars geverfd.

Het wordt intussen lekker warm, ongeveer 34 graden, Voor de lunch gaan we door Waterfront, een groot winkelcentrum en buiten gezellige live muziek. Dan hebben we heel veel geluk de berg is OPEN! Het is niet druk en we kunnen de kabelbaan bijna direct in en na een rit van 6 minuten, al ronddraaiend,  bereiken we de top. Schitterende uitzicht, strakblauwe lucht op 1067 meter geschikt voor vele fotomomenten. Twee uur om lekker rond te wandelen en te genieten op 1 van de wereldwonderen. Na een korte moment van opfrissen zijn we met Paul, onze chauffeur, naar Mama Africa vertrokken. Alle gerechten zijn Afrikaans en om in de sfeer te komen met Afrikaanse live muziek. Moe maar zeer voldaan zoeken we ons bed op.

Zondag, 20 januari

Na een heerlijk ontbijt, uitgezwaaid door Dirk en Denise, gaan we richting Boulders Beach waar we de Afrikaanse pinguïns kunnen bewonderen. Het weer is fantastisch en na aanvankelijk een enkel pinguintje te hebben gespot, ontdekken we iets verderop langs het strand een halve kolonie. Super!

Hup, in de bus en op weg naar Stellenbosch, beroemd om zijn heerlijke wijnen. Natuurlijk een wijnproeverij op een van de vele wijnfarms. In het gezellige Franschhoek (zo genoemd omdat Franse Hugenoten zich hier na hun vlucht uit Frankrijk vestigden en de wijnbouw hebben geïntroduceerd) kijken we wat rond en gebruiken we de lunch.

In Stellenbosch logeren we in een sfeervol koloniaal gastenverblijf. We hebben de dag afgesloten met een vrolijke noot onder de sterrenhemel.

Maandag 21 januari

Vandaag staat ons een lange rit van 350 km te wachten. Onze eerste stop is na een lange rit van 5 minuten bij Ome Samie’s winkel, de winkel van sinkel. Vanuit de drukte rijden daarna we richting Kleine Karoo. Wat een rust en ruimte! Van alle dieren hebben we er onderweg al twee gespot, namelijk struisvogels en Bobbejanen! We volgen de Route 62 door een afwisselend landschap met wijnbouw, fruitteelt, suikerbossies en ruig berggebied. Tot onze grote schrik stopt Paul ineens bij Ronnie’s sex shop. Voor meer informatie ga je maar Googelen of wacht tot onze terugkomst.

Rond half vier komen we in Calitzdorp, waar serene stilte ons begroet. Ondertussen, terwijl het zweet van ons voorhoofd gutst bij 40 graden boven nul, valt er heel veel sneeuw in Nederland en krijgen wij valse informatie van ene JC te N. over een op handen zijnde Elfstedentocht. De laatste berichten; it get net on.

In de bijzondere dorpskerk genieten wij van een bijzonder concert van een bijzondere man op het Potgieterorgel. Deze gepassioneerde organist (een priester in ruste) is speciaal voor dit orgel in dit dorp komen wonen. Ter afsluiting van deze dag is er een braai georganiseerd door de eigenaren van B&B Karoo Life. Deze blog is vandaag gemaakt door 6 reisgenoten.

 

 

Share This