Reisbeschrijving

18daagse Namibie, Botswana en Zimbabwe

Namibië is een land met vele gezichten: prachtige natuurlandschappen met torenhoge duinen, eindeloze zandvlaktes, de Himba-mensen en talloze wildparken. In het zuiden van Afrika beleef  je een onvergetelijk avontuur. De naam Namibië komt van de Namib woestijn, een van de oudste woestijnen ter wereld. Namibië is een tijd lang een Duitse kolonie geweest, dit verklaart de Duitse namen die je her en der nog tegenkomt. Het land telt maar 2 miljoen inwoners en is een van de dunbevolktste landen ter wereld. In combinatie met Botswana en Zimbabwe maak je kennis met heel verschillende landschappen. De variatie is bijzonder en laat een onvergetelijke indruk achter.

 

Dag 1 Vlucht naar Windhoek. De vlucht is van Amsterdam naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië, met tussenstop.

Dag 2 Aankomst Windhoek. Na een kopje koffie gaan we de stad bekijken. We bezoeken onder andere de Christuskirche, en de townships van Katatura. De Christuskirche, een Lutherse kerk, is gebouwd van zandsteen en is in 1910 in gebruik genomen. We bezoeken de township Katatura en gaan er lokale hapjes proeven en is er een groente -vleesmarkt. Maar ook kleine winkeltjes waar mensen kleding maken. In Windhoek moet je even langs Joe’s beer garden voor een drankje. ‘s Avonds heerlijk eten in Windhoek bij een leuk restaurant genaamd Stellenbosch.

  • Overnachten in Windhoek., 1 nacht

 

Dag 3 en 4 Windhoek- Sossusvlei. In Sossusvlei gaan we naar de eindeloze, rode duinvlaktes van meer dan 300 meter hoog. We kunnen genieten van de zonsopgang met prachtige lichtstralen en een betoverende zonsondergang. De rode gloed wordt veroorzaakt door een hoge concentratie van ijzer. Het is een echt hoogtepunt die je niet mag missen. De volgende ochtend bezoeken we de Dead valley en kunnen voor diegene die willen naar boven lopen, zover jezelf maar wilt.

  • Overnachten in Sossusvlei, 2 nachten

 

Dag 5 en 6 Sossusvlei- Solitaire-Walvisbaai. Vandaag vertrekken we naar Walvisbaai. Het is een klein havenplaatsje met talloze leuke restaurantjes. We maken hier een walvis-en dolfijnen boottrip van ong. 3 uur met een boottocht. Ook bezoeken we Swakopmund, stad tussen woestijn en oceaan. Talloze vogelsoorten, onder andere flamingo’s en pelikanen kunnen we hier spotten. Het kan hier koud zijn, dus neem warme kleding mee. Onderweg stoppen we in Solitaire voor koffie.

  • Overnachten in Walvisbaai, 2 nachten

 Dag 7 en 8 Walvisbaai-Khorixas. De weg begint goed, maar gaat later over in een gravelweg, dus gratis Afrikaanse massage. We zien onderweg al de Himba’s en Herero’s en stoppen voor het maken van foto’s en kopen van souvenirs.. De volgende dag door naar Twijfelfontein, Damara land,  waar we prachtige rotstekeningen en -formaties kunt bekijken. We kunne hier ongeveer een uur rondwandelen. Ook bezoeken we een Himba dorpje met gids.

 De Himba-mensen Vandaag gaan we op bezoek bij de Himba-mensen, een traditioneel levende bevolkingsgroep.

De Himba’s (of Ovahimba) leven in het noordwesten van Namibië. Zij bevolken  een deel van de regio Kunene, het gedeelte dat bekend staat onder de naam Kaokoveld, ten zuiden van de Kunene-rivier.

De Himba-mensen zijn nomaden en leven voornamelijk van hun vee. Ze zijn nauw verwant aan de Ovazemba en de Herero-mensen. Voor de Himba is het uiterlijk erg belangrijk. Hun uiterlijk zegt iets over de plaats die ze hebben in de groep en over de fase van hun leven. Himba-vrouwen wassen zich nooit, ze smeren zich in met otjize, een mengsel van geitenvet, kruiden en oker. Door de oker krijgen de vrouwen de typische rode kleur. Het mengsel beschermt hen ook tegen de zon.

  • Overnachten in Khorixas, 2 nachten

Dag 9 en 10 Khorixas-Outjo. We vertrekken naar Outjo,  voor de overnachting vlakbij Etosha National Park. Het Etosha National Park is een van de meest beroemde wildlife parken van de wereld. Een kwart van het park wordt ingenomen door een immense witte zoutpan, ook wel de ‘Etosha Pan’ genoemd. Tijdens het regenseizoen kan de zoutvlakte onder water staan en lijkt het een gigantisch meer. Maar het grootse gedeelte van het jaar, staat het echter droog. Dat maakt het landschap uniek. Het park bestaat uit 22.270 km2 woestijn, savanne en bosgebied en is dan ook een van de grootste parken in Afrika. We gaan hier een gamedrive maken.

  • Overnachten in Outjo, 2 nachten

 

Dag 11  Outjo -Grootfontein. We gaan vandaag naar Grootfontein via asfalt weg, wie weet met potholes(gaten in de weg). Vlakbij Grootfontien stoppen we bij de Hoba meteoriet, veruit de grootste en zwaarste bekende meteoriet die ooit op aarde is neergevallen. Onderweg stoppen we voor een kopje koffie.

  • Overnachten in Grootfontein, 1 nacht

 

Dag 12 en 13 Grootfontein – Divundu. Dit wordt een boeiende rijdag naar de Caprivistrip op meestal goede asfaltweg. Het begin is pittig met veel potholes en dus goed uitkijken voor de chauffeur. De Caprivistrip is een smalle landstrook van 400 km, die loopt tot aan de grens met Botswana, Angola, Zimbabwe en Zambia. De bevolking staat bekend om haar mooie ambachten. Vrouwen die werken voor kleine bedrijven maken onder andere prachtige manden en voorwerpen van aardewerk.

De Caprivi is ook veel ‘Afrikaanser’ dan de rest van Namibië. Onderweg kom je veel hutten tegen met mensen die lekker onder de boom zitten, vanwege de hitte.  De volgende dag kun je kanotocht maken naar de waterval, genieten van heerlijke massage en nog een boottocht over de Zambezirivier maken.

  • Overnachten in Divundu, 2 nachten

 

Botswana

Dag 14 en 15 Divundu-Kasane. Voor zonsopkomst gaan we op safari in het Chobe park, het meest wildrijke park in Botswana. We komen veel wild tegen zoals, olifanten, nijlpaarden, buffels, giraffen, leeuwen, kudu’s , sabelantilopen, cheetah’s en meer. Het valt op dat er veel gieren zijn die wachten tot er weer een kadaver is.  Na terugkomst gaan we ontbijten en einde van de middag maken we een bootcruise over de Chobe rivier, waar we de dieren bij de rivier kunnen we vinden. Ook hierbij weer een schitterende zonsondergang. Het Chobe park is een van de beroemdste parken en bijna 12.000  vierkante kilometer groot. In 1939 werd het park al uitgeroepen tot beschermd gebied.

  • Overnachten in Kasane, 2 nachten

 Zimbabwe

 Dag. 16 Kasane- Vic Falls. Het is een korte rit en via een goed verharde weg bezoeken we de wereldberoemde Victoria Watervallen in Zimbabwe. We worden afgehaald door de bus welke bij het hotel hoort. Hier kopen we een visum van circa USD 40, contant te betalen. We gaan door naar Vic Falls in Zimbabwe.

 Vic Falls Welkom in Victoria Falls, een bruisend dorpje bij de wereldberoemde Victoria Waterval. Het is een van de grootste watervallen ter wereld. Het geluid van de waterval ‘Rook die dondert’, die met een lengte van 1800 meter en een breedte ruim van 100 meter naar beneden in de Zambezi-rivier dondert, is bijzonder indrukwekkend. Je kunt hier apen en de bushbuck tegenkomen. Door de waternevel is het een groot regenwoud. Tijd voor koffie bij Lookout Cafe waar je een mooi vergezicht hebt op de watervallen. De rest van de dag ter vrije besteding.

  • Overnachten in Vic Falls, 1 nacht

 Dag 17 Terugvlucht vanuit Vic Falls naar Amsterdam. Afhankelijk van de vluchttijden, kun je ’s morgens nog wat rondwandelen en eventueel een boottocht over de Zambezi-rivier maken.

 Dag 18 Aankomst Amsterdam

 

 

Share This