Praktische informatie

Accommodaties
Je verblijft gedurende deze reis merendeel in lodges/guesthouses die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en een bepaalde bestemming. De unieke ligging, de sfeer, het serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in de selectie van Afrika Reizen. Het kan voorkomen dat de overnachtingen onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer is de reden hiervan dat er geen betere accommodatie aanwezig of beschikbaar is.
De kamers zijn altijd voorzien van badkamer met douche. In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat er stroomuitval is en gebrek aan warm water.

Elektriciteit
De elektriciteit bedraag 220/230 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heb je een specifieke 3-polige verloopstekker nodig. De reisleiding heeft deze stekkers bij zich, dus in Nederland hoef je geen stekker te kopen. Heb je er een, neem ‘m dan mee.

Visum:
Voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is geen visum nodig.
Voor Zimbabwe (en eventueel Zambia) is wel een visum nodig. Deze visa kunnen voor deze reis aan de grens gekocht worden in cash US dollars. Voor Zimbabwe dient er ter plaatse aan de grens een single entry visum gekocht te worden. De kosten hiervoor bedragen USD 50,- is €50,00 per persoon.

Paspoort
Na vertrek uit Zimbabwe of Zuid-Afrika moet het paspoort nog zes maanden geldig zijn.

Geldzaken
In Namibië en Botswana wordt er betaald met de Namibische dollar of Zuidafrikaanse rand. In Zimbabwe wordt er betaald met de Amerikaanse dollar of credit card. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: alleen mogelijk in de grote steden van Namibië, Botswana en bij de Victoriawatervallen.
Contant: euro’s/dollars.
Creditcards: bij banken te gebruiken voor geldopname en in verschillende lodges. Visacard is de meest geaccepteerde kaart.

Fooien
Het geven van fooien is op deze reis gebruikelijk. Tijdens jouw reis verrichten tientallen personen diensten voor je, zoals chauffeur, gidsen, kofferjongen, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs worden gesteld. Er wordt een fooienpot gemaakt en de reisleiding geeft de fooi aan de accommodatie, die het weer uitdeelt aan hun personeel.

Leestip:
Wil je meer weten over Namibië, Botswana en Zimbabwe? Lees dan de reisboeken van Ada Rosman.
Samen met haar man Jan zijn ze al op veel plekken in de wereld geweest. Van bijna alle reizen die ze gemaakt hebben, heeft Ada een boek geschreven. Inmiddels heeft ze meer dan 30 boeken op haar naam staan, zo ook over Namibië, Botswana en Zimbabwe. Jan en Ada kennen Namibië als geen ander, want ze zijn er al vele keren geweest en zijn helemaal verknocht aan het land. Wil je meer weten over Ada en haar boeken, ga naar www.adarosman.nl

Hieronder de titels
• De zebra’s van Namibië
• De olifanten van Botswana

Gezondheid
Voor deze reis wordt aangeraden:
• Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
• Malariatabletten
Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Zimbabwe
Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A en B. Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht wanneer je in de zeven dagen voordat je Zimbabwe binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Eten en drinken
Het eten in Namibië weerspiegelt de landbouw- en visserijproducten van het land. Heerlijke vleesgerechten, inclusief rundvlees, lamsvlees en wild, zijn prominent aanwezig, maar dankzij de rijke visvoorraden zijn er ook heerlijke visgerechten. De Duitse traditionele vleeswaren maken ook deel uit van de Namibische keuken en zeker in Windhoek en in Swakopmund is er een grote verscheidenheid aan restaurants van vrijwel alle belangrijke keukens van de wereld.

Het kraanwater is in de meeste stedelijke gebieden chemisch behandeld en geschikt voor consumptie. Is dit niet het geval dan zal de plaatselijke bevolking je dit zeker vertellen. Flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Het plaatselijke, volgens Duitse traditie, gebrouwen bier is van zeer goede kwaliteit en de alom bekende en beroemde Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in de meeste restaurants tegen billijke prijzen verkrijgbaar.

Beste reistijd
Namibië kan het hele jaar door prima worden bezocht. De temperatuur verschilt per gebied. Van november t/m maart kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden en kan het af en toe regenen. In deze periode kunnen de zandwegen in het land verslechteren. April t/m oktober is een goede tijd als je het iets minder warm wilt hebben. Kans op regen is iets groter.

Fotograferen
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je je hierover informeren op de plaats van bestemming. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 

 

Share This