Praktische informatie

De reizen zijn georganiseerd door Afrika Reizen, net even anders.

Vliegreis.
De vlucht wordt uitgevoerd door een lijndienstmaatschappij. De vluchtgegevens, zoals vertrektijden, luchtvaartmaatschappij en vluchtklassen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Vluchten kunnen door andere maatschappijen worden uitgevoerd. De vertrekdagen worden ongeacht het tijdstip van vertrek en aankomst als hele vakantiedag meegerekend.

Per luchtvaartmaatschappij gelden er andere bagageregels. Informeer tijdig naar de actuele bagagevoorwaarden. Houdt er rekening mee dat voor het meenemen van medicijnen afwijkende voorwaarden gelden.

Vervoer
De hele reis doen we met eigen bus zodat we kunnen stoppen waar en wanneer we maar willen. Dit geldt niet voor de Sanipass en de gamedrives; dan gaan we met een landrover 4×4.

Inbegrepen bij de reis
Lijnvlucht naar Johannesburg
Vervoer van en naar vliegveld Johannesburg door Afrika Reizen
Luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag & brandstoftoeslag
Seizoenstoeslag luchtvaartmaatschappij
Vervoer per bus met airco
Overnachtingen op basis van logies en ontbijt
Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleiding

Niet bij de reis inbegrepen
Vaccinaties
Fooien
Excursies
Entreegelden
Overige maaltijden
Persoonlijke uitgaven

Tijdens de reis zijn er excursies, deze zijn niet bij de prijs inbegrepen. Op deze manier kun je zelf kiezen of je ergens aan wilt deelnemen of niet.

Reisdocumenten
E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek. Paspoort dient minimaal een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig te zijn.
Voor kinderen onder de 18 jaar vanaf 1 juni 2015 is een geboortecertificaat verplicht.

Geldzaken
In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand(ZAR). Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.
Pinnen: overal zijn geldautomaten. In restaurants en winkels kun je betalen met je pas.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, excursies, geldt voor deze reis ongeveer € 50,- per persoon per dag.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot gemaakt, waaruit de (gezamenlijke) tips aan lokale gidsen, guesthouse personeel e.d. worden betaald. Dit alles gebeurd in overleg.

Maaltijden
De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen waar en met wie je gaat eten. Bij enkele afgelegen overnachtingsplaatsen gebruiken we samen de maaltijd, omdat dit de enige mogelijkheid is.

Veel gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart: bobotie bijvoorbeeld, miliepap en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren gemaakt wordt – van buffel tot struisvogel.

Een geliefde bezigheid van Zuid-Afrikanen is het houden van een ‘braai’,  oftewel een barbecue.

Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen zijn dan ook overal te krijgen.

Het ontbijt is een ruime keuze uit eieren met spek of ‘boerewors’, broodjes met jam of kaas, yoghurt en veel vers fruit.

Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook Zuid-Afrikaanse wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.

Gezondheid
Zuid-Afrika is op medisch gebied een modern land met uitstekende voorzieningen. Het kraanwater is (bijna) overal drinkbaar en restaurants zijn goed en schoon. Het blijft echter aan te bevelen om water uit flessen te drinken. Het is wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Klimaat en geografie
Je kunt het hele jaar door goed rondreizen in Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld; juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de berggebieden kan het wel flink afkoelen. In de wintermaanden van juni tot augustus kan het overdag in het noorden zo’n 20°C en zonnig zijn, terwijl het in hoger gelegen gebieden als Lesotho en de Drakensbergen met name ‘s nachts koud kan worden.

In het zuiden langs de kust is het weer vaak grilliger. Het ene moment is het door een bries buitengewoon fris te noemen, de dag erna kan het aangenaam weer zijn. ‘s Nachts daalt de temperatuur echter niet noemenswaardig. Het voor- en najaar heeft aangename temperaturen, vergelijkbaar met onze zomer. De zomer zelf is lang en heerlijk warm, met strakblauwe lucht en temperaturen die meestal variëren tussen de 25°C en 35°C. In de zomerperiode kan het wel vrij fris worden in plaatsen die meer landinwaarts en hoger liggen. Er is geen duidelijke regenperiode aan te wijzen; elk gebied kent zijn eigen natte en droge seizoenen.

Reisbegeleiding
De groep wordt begeleid door Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleiding. Je wordt afgehaald vanaf het vliegveld in Johannesburg.

De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en andere activiteiten. Omdat de reisbegeleiding woonachtig is in Zuid-Afrika kunnen ze meer vertellen over het dagelijkse leven in de townships en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht

Share This