17 dagen Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland

Reisschema: Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland 18 dagen

Dag Aktiviteit
Dag 1  Vertrek naar Johannesburg
Dag 2  Aankomst Johannesburg
Dag 3  Bethlehem
Dag 4  Lesotho dagtour
Dag 5  Drakensberg
Dag 6  Drakensberg
Dag 7  Underberg
Dag 8  Lesotho, Sanipass
Dag 9  St. Lucia
Dag 10  St. Lucia, Umfolezipark
Dag 11  Swaziland
Dag 12  Swaziland
Dag 13  Hazyview
Dag 14  Krugerpark
Dag 15  Krugerpark
Dag 16  Panoramaroute
Dag 17  Vertrek vliegveld Johannesburg
Dag 18  Aankomst

Reizen naar en door Zuid-Afrika vereist een flexibele instelling van de reiziger; soms lopen dingen anders dan gepland. Afrika Reizen, net even anders zal altijd haar uiterste best doen om met een passende oplossing te komen.

18daagse Rondreis Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland.

Dag 1. Vlucht naar Johannesburg

Dag 2.

Aankomst Johannesburg.

Vanuit Johannesburg rijden we richting Soweto voor een rondtour. We bezoeken het wereldberoemde Mandela huis in de Vilakazistraat waar Bisschop Tutu, Winnie en Nelson Mandela hebben gewoond. We stoppen onder andere bij het WK voetbalstadion. Daarna richting onze overnachting.

Dag 3.

We gaan naar Bethlehem waar we 2 nachten zullen blijven. Het ligt in de provinicie Vrijstaat. De rivier door de stad wordt de Jordaan genoemd.

Dag 4.

Vroeg in de morgen vertrekken we naar het kleine koninkrijk Lesotho met als hoofdstad Maseru. Paspoorten mee, anders komen we het land niet binnen. Lesotho is een land in Afrika dat geheel wordt omgesloten door Zuid-Afrika. Bij de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. Een gekozen regering werd in ere hersteld in 1993.

De lokale gids vertelt er meer over. Het is een fantastische dag met veel indrukken over dit primitieve volk. Een ontmoeting met de Basotho bevolking, een groep met vele tradities en gewoonten. We brengen onder andere een bezoek aan een medicijnvrouw en de rotstekeningen van de San bevolking.

Dag 5.

We rijden via de Golden Gate door naar Drakensbergen, de hoogste bergen in Zuid- Afrika (3500mtr) en 1000 km lang. In het Golden Gate Highlands National Park in Vrijstaat vind je uitgestrekte graslanden en spectaculaire zandsteenformaties. Het park dankt zijn naam aan de vlaktes die door de zon in de late namiddag een gouden gloed krijgen. Het park werd in 1963 opgericht om de zandstenen kliffen te beschermen. Er leven onder andere blesbokken, witstaartgnoes, reebokken, bergrietbokken, jakhalzen, lammergieren, zwarte arenden en steppe-arenden. Eind van de middag komen we aan bij onze, zeer luxe overnachting in de Drakensberg, een prachtige plek voor de sportievelingen onder ons. Maar ook een plek om te relaxen.

Dag 6.

We bezoeken een roofvogel show in de Drakensberg en krijgen goede uitleg over de roofvogels, maar liefst 31 soorten. Daarna de rest van de dag ter vrije besteding. Je kunt hier wandelingen maken, canopytours of gewoon genieten van de prachtige bergen en de mooie omgeving.

Dag 7.

We gaan naar Himeville. Onderweg stoppen we in Howick bij het Apartheidsmuseum met als pronkstuk een sculptuur van Mandela. Dit is de plek waar hij in 1962 werd gearresteerd en vervolgens 27 jaar gevangen werd gehouden. Een historische plek welke je zeker niet op deze reis mag missen!! Als we aankomen in Himeville, krijg je het gevoel in een Engels plaatsje terecht te zijn gekomen.

Dag 8.

We gaan naar de Sanipass in Lesotho. Dit wordt een dag vol met, letterlijk en figuurlijk, hoogtepunten. Onder begeleiding van een /chauffeur/gids worden we in een 4×4 de Sanipass opgereden. We gaan door de grenscontrole, dus het paspoort moet mee vandaag. We rijden ongeveer 16 km over een kronkelende weg met af en toe zeer scherpe bochten, om uiteindelijk op 2.874 meter hoogte aan te komen. Als je bedenkt dat deze route vroeger met Basotho pony’s en met ezels werd afgelegd, is onze 4×4 auto uitermate luxe. We stoppen regelmatig om foto’s te maken. Afrikaanse massage is gratis op deze hobbelige weg!!

Eenmaal boven is het uitzicht fenomenaal! In het hoogste cafeetje van Zuid Afrika kun je een lunch bestellen. Een bezoek aan een Basotho Cultural Village mag niet ontbreken deze dag: we leren over de traditionele cultuur van de Basotho en hun geschiedenis. Eind van de middag weer terug in Himeville.

Dag 9.

We gaan na het ontbijt richting St. Lucia in Zululand. Het landschap verandert hier en wordt tropischer. Onderweg kun je genieten van de prachtige omgeving en vergezichten met de reitsuikervelden. Natuurlijk wordt er gestopt voor een kop koffie en het maken van foto’s. Het is een lange rit, maar zijn toch mooi op tijd bij onze accommodatie.

Dag 10.

St. Lucia’s nabijgelegen dorpje Hluhluwe staat bekend als het dorpje dat bij Imfelozi Hluhluwe ligt, een van de meest bekende en oudste wildparken in Zuid-Afrika. Het heeft dan wel niet de grootte van Kruger, maar heeft zijn eigen charme en wilde dieren. We zien ze allemaal; buffels, olifanten, leeuwen, zebra’s, gieren en meer. We gaan hier onze 1e gamedrive(safaritocht) maken en de rangers vertellen veel over de dieren. We stoppen voor een uitgebreid ontbijt in het park met de geluiden van de dieren op de achtergrond. Daarna terug in het gezellige plaatsje St. Lucia met de vele restaurants en leuke souvenirwinkeltjes.

We gaan een boottocht maken over het ca. 36.000 ha grote St. Lucia Meer, een ontmoeting met nijlpaarden en krokodillen is het hoogtepunt van deze tocht! Het unieke iSimangaliso Wetland Park, waarin het St. Lucia Meer centraal staat, bevat onder andere enkele van de hoogste, beboste duinen ter wereld, moerassen, zandbossen en palmvelden. Het is mogelijk dat je ‘s avonds nijlpaarden ziet in de straten van St. Lucia.

Dag 11-13.

Na het ontbijt rijden we naar Swaziland, het kleinste koninkrijk van Afrika. Het heeft 2 hoofdsteden, Mbabane, de bestuurlijke en Lobamba de koninklijke hoofdstad. Lang 200 km en breed 130km en ruim 2 miljoen inwoners. Sinds 1968 is Swaziland onafhankelijk. Het land staat bekend om zijn kunstnijverheid. Er is een culturele show te zien waarbij we o.a. met zang en dans nader kennis maken met de Swazi tradities en gewoonten. De show maakt deze ontmoeting heel bijzonder. Na de show kun je genieten van een traditionele lunch. We rijden terug naar Zuid-Afrika en komen eind van de middag aan bij een lodge met uitzicht op Kruger!!!

Dag 14.

Krugerpark. Voor de meeste het hoogtepunt van de reis. Het Kruger NP is een van de grootste en mooiste wildparken ter wereld. Het park is uniek door de omvang, opzet en grote verscheidenheid aan dieren die hier leven. Je kunt tijdens je verblijf verschillende ‘gamedrives’ of wildspeurtochten maken, waarbij je op zoek gaat naar olifanten, leeuwen, giraffen, neushoorns en talloze andere dieren. Zebra’s, buffels, impala’s en talloze kleurrijke vogels kruisen je pad. Met een beetje geluk zie je de ‘big five’. We moeten vroeg op, om 5 uur, maar dan zie je ook wat. We stoppen voor het ontbijt en koffie en dan gaan we weer richting de wilde dieren. We zijn rond de middag terug en daarna kun je lekker relaxen aan het water met uitzicht op Kruger.

Dag 15.

Kruger. De 2e dag naar Kruger begint wederom om 5 uur. De ranger rijdt ons eerst naar de plek waar je kunt genieten van een prachtige zonsopgang. De dieren worden langzaamaan wakker en laten zich op dit tijdstip meestal goed zien. Er zijn meer dan 350 vogelsoorten en vind je hier de zeldzame wilde honden en jachtluipaarden. Terug bij de accommodatie gaan we door naar Hazyview voor de laatste overnachting. Een geweldige plek om hier de laatste 2 nachten in Zuid-Afrika door te brengen.

Dag 16.

Genieten tijdens het ontbijt en daarna door naar de Panoramaroute De route gaat langs de Blyde River Canyon, een kloof van zo’n 26 kilometer lang. Het is een van de natuurlijke wonderen van Zuid-Afrika. We stoppen onderweg bij diverse uitkijkpunten. Zo bezoeken we de ‘Drie Rondavels’ en ‘God’s Window’. En bij ‘Bourke’s Luck Potholes’ maken de indrukwekkende rotsformaties en kleine watervallen in een prachtige omgeving grote indruk. De diversiteit van Zuid-Afrika’s adembenemende landschap komt hier absoluut tot zijn recht. We stoppen bij het indrukwekkende natuurwonder. Ook nemen we een kijkje bij de Pinnacle Rock, de Bourkes Luck Potholes waar twee rivieren prachtige patronen in de rotsen hebben gevormd. Daar genieten we van het uitzicht vanaf God’s Window. Eind van de middag terug bij de accommodatie.

Dag 17.

De laatste dag in Zuid-Afria. We stoppen in Dullstroom bij Harry’s wereldberoemde pancakes en koffie. Daarna door naar Pretoria waar we de Union buildings, regeringsgebouwen bezoeken. Hier staat ook een reusachtig beeld van Mandela. Het Voortrekkers museum mag zeker niet worden overgeslagen. Aan het eind van de middag komen we bij het vliegveld in Johannesburg aan voor de terugvlucht.

Dag 18.

Aankomst Amsterdam/Dusseldorf.

Er kunnen wijzigingen plaatsvinden of andere volgorde van het programma

Share This